In de bouwsector zit veel werkgelegenheid. Het wordt gezegd dat zo’n 9% van het bruto binnenlands product afkomstig is uit deze branche. Dit zijn niet alleen bouwbedrijven maar ook aannemers, rietdekkers, stukadoors, ververs, verbouwers, klusjesmannen, utiliteitsbouwers, productie plantages en nog veel meer. Dit is allemaal om het draagvlak van de woningmarkt te vergroten, welke met torenhoge prijzen kampt. In dit artikel gaan we de soorten bouwwerken aankaarten.
Weet wat voor type woning het is
De utiliteitsbouw beslaat alle bouwwerken die geen woonfunctie hebben. ‘Utility’ is de Engelse term voor nut en zo begrijpt men dat utiliteitsbouw bedoeld is voor werkgelegenheid. Dit zijn dus met name gebouwen met een commercieel, maatschappelijk of industrieel doeleind zoals fabrieken, winkels, ziekenhuizen, bioscopen en energiecentrales. Deze zijn natuurlijk veel ruimer in het voren voorbereid omdat bedrijfspanden qua oppervlakte groter zijn dan meeste woningen. Alleen hoogbouw is vergelijkbaar of zelfs complex in het mom van de duur van het bouwproject.
De woningbouw is de bouw die iedereen kent; het bouwen van huizen om in te wonen. De mensen die actief zijn in de bouw zijn verantwoordelijk voor het initiatief nemen, ontwerpen, het realiseren van het project en het gebruik van de woning zelf. Een dergelijk projectontwikkeling betrekt veel verschillende beroepen zoals timmerman, metselaar, architect, installateur en anderen. De woningbouw volstaat ten minste 400 duizend werknemers en in 200 duizend bedrijven.
De hoogbouw is gericht op het bouwen van hoge gebouwen zoals kantoren en woningen. Zendmasten en uitkijktorens vallen hier ook onder. De meeste hoogbouw in Nederland bevindt zich in de Randstad. In de regel geldt dat alle gebouwen die hoger zijn dan 70 meter worden begrepen als hoogbouw-werken. Hoge voorbeelden daarvan zijn het Hoge Catharijne in Utrecht, het Beatrixkwartier in Den Haag, de Rembrandttoren in Amsterdam en het World Trade Center in Rotterdam.
Geniet van je vrije tijd
Bouwbedrijven genieten elk jaar van een bouwvakperiode. Dit is de vakantieperiode voor iedereen die werkt in de bouw. Een bouwvak duurt ongeveer 3 weken en gedurende de bouwvak zijn alle bouwbedrijven zo’n beetje gesloten. Bouwend Nederland is een vereniging van bouwbedrijven in Nederland en stellen adviesdata samen voor Noord, Midden en Zuid Nederland. De overheid heeft het land verdeeld in drie regio’s om de vakanties te verspreiden. Onder Noord Nederland verstaat de bouwsector Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Flevoland. Midden Nederland is Zuid Holland en de grootste delen van Utrecht en Gelderland. Zuid Nederland is Zeeland, Noord Brabant en Limburg.