Overig

Vuistregels voor flexibele omgang met je fiets

Fietsen is een leuke bezigheid. Het houdt je gezond en van de weg en is over het algemeen een veiliger vervoersmiddel. Fietsen is een complete tak van sport met een bijbehorende wetenschappen. Mountainbiken is een vorm daarvan, evenals wielrennen. Buiten Nederland kennen velen ons land als een land met veel fietsers. Maar niet iedereen kan even goed overweg met een fiets. Als regelrecht gevolg hiervan, staan meeste stations vol met fietsen die gewoon achtergelaten worden. In dit artikel wat tips om je fiets te onderhouden en om deze vaker te gebruiken.

De basis

Allereerst moet je een keuze maken tussen de soort fiets die je graag wil hebben. Een stadsfiets is bedoeld voor de stad maar een mountainbike fietst natuurlijk ook en krijgt je van A naar B. Maar het terrein waar je fietst is hier belangrijk. De infrastructuur is doorslaggevend voor de korte of lange levensduur van de fiets. Als je fietst op een asfaltweg die half kapot is, dan zal je racefiets stuk gaan als je hierover fietst. 

Een fiets in de trein meenemen is een optie. Waarom zou je kostbare energie niet besparen als je nog 20 kilometer te gaan hebt. De hogesnelheidstreinen door Europa hebben genoeg ruimte om een fiets mee te nemen. Het enige wat je hiervoor nodig bent is een fietstas waarmee je je fiets kan inpakken en dragen. De afmetingen zijn hiervoor erg belangrijk. Meet eerst de afmetingen van je fiets voordat je de fietstas besteld. Het frame van de fiets is hierbij het belangrijkst. Je kan ook kiezen om de fiets bij de tas te kopen, dan loop je minder risico dat de fietstas te klein is. 

Demonteren van je fiets

Het is een proces die je kan bemeesteren. Ken je fiets en het demonteren gebeurt in één oogwenk. In alle gevallen moet je de wielen eraf halen en deze apart aan de kant leggen. Vervolgens ga je aan de gang om eventueel het stuur en zadel los te halen. Soms moeten de spatborden en trappers er ook vanaf gehaald worden. Deze kun je dan in een zijvakje van de fietstas leggen of apart meenemen. Het is sowieso handiger om het allemaal bij elkaar te houden want dan loop je minder kans op het verliezen van essentiële fietsonderdelen.

Dragen van de fiets

Het belangrijkste bij het dragen van de fiets is dat er voldoende spanning op de riemen is waardoor je tijdens het dragen niet te maken hebt met een schommelende tas of schommelde fiets. Als het een zware fiets is bijvoorbeeld als het frame van staal is gemaakt, dan baat je er bij om iets te hebben om je schouders te beschermen. De riemen kunnen behoorlijk trekken en schuiven waardoor je aan het eind van de rit een schaafwond hebt.