Bouw

Wanneer is een dakrenovatie nodig?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een dakrenovatie te laten uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van kapotte of verouderde dakpannen. Ook kan er schade zijn ontstaan aan je dak vanwege een zware storm. 

Daarnaast kan het zo zijn dat je je dak misschien opnieuw wil laten isoleren. In dit artikel lees je de verschillende mogelijke redenen waarom een dakrenovatie nodig kan zijn, en wat de opties zijn voor de renovatie per type dak.

Het belang van dakonderhoud

Om de staat van je dak zo goed mogelijk te houden, is het verstandig om een keer per jaar een onderhoudskundige inspectie te laten doen door een professionele dakdekker. 

Tijdens deze onderhoudswerkzaamheden worden de verschillende onderdelen van het dak gecontroleerd en gereinigd. Er kan worden beoordeeld of er eventuele herstellingen of kleine reparaties nodig zijn. Wanneer de reparatiekosten te hoog oplopen of wanneer je dak zo dusdanig beschadigd is, wordt een dakrenovatie aangeraden. Je bent dan vaak goedkoper uit dan wanneer je het dak laat repareren.

Redenen voor dakrenovatie

In de onderstaande kopjes lees je meer informatie over de redenen waarom een dakrenovatie nodig is. 

Dak laten vervangen 

Wanneer een dakdekker een inspectie heeft uitgevoerd en constateert dat de staat van je dak erg is verouderd kan een volledige renovatie nodig zijn. In dit geval biedt je dak namelijk niet meer voldoende bescherming voor invloeden van buitenaf. 

Ook kun je last hebben van schade aan je dak door een zware storm of regenval. In het geval van waterschade of lekkages is het ook belangrijk om op korte termijn een dakdekker in te schakelen. 

Hij kan dan zo snel mogelijk een passende oplossing vinden om de schade te beperken. Bij grotere renovaties wordt je dakbedekking gedeeltelijk of volledig vervangen, en kan hij weer jarenlang meegaan. De gemiddelde levensduur van een dak is rond de 50 jaar.

Dakisolatie

Een andere reden om een dakrenovatie te overwegen, is wanneer je huidige dak slecht geïsoleerd is en je veel last hebt van tocht en vochtproblemen in huis. Tijdens een dakrenovatie kan er dan isolatiemateriaal worden aangebracht, waardoor je de warmte binnen houdt en er geen koude lucht via het dak naar binnen kan komen. 

Een dakisolatie zorgt voor een besparing op je energierekening, omdat je minder hoeft te stoken om de temperatuur aangenamer te houden in huis. Daarnaast zorgt isolatie voor een gezonder en prettiger binnenklimaat.

Het is erg voordelig om het renoveren van je dak en het plaatsen van dakisolatie met elkaar te combineren. Dit omdat voor het plaatsen van dakisolatie de dakbedekking eerst verwijderd moet worden. Dit gebeurt tijdens een renovatie.

Ben je op zoek naar een dakdekker in Noord-Holland? Neem dan eens een kijkje op deze pagina. Je vindt daar een handig overzicht van alle dakdekkers uit Noord-Holland